Dieta przy Hashimoto - bezmleczna

Dieta w Hashimoto potrafi być wymagająca a chorzy są zagubieni co mogą jeść. Dlatego proponujemy przykładowy, jednodniowy i pełnowartościowy jadłospis.
BEZMLECZNY, z ograniczoną ilością glutenu

Jeśli dodatkowo chorujesz na celiakię lub masz nietolerancję glutenu to sprawdź inną propozycję na jadłospis bezglutenowy i bezmleczny.

Wartość energetyczna: 1550 kcal

Proponowany jadłospis jest zbilansowany i zawierający odpowiednie ilości składników mineralnych i kluczowych witamin przy chorobie Hashimoto. W związku z tym, że bardzo trudno osiągnąć wystarczającą dawkę witaminy D z pożywieniem, zaleca się jej suplementację w odpowiedniej dawce dostosowanej do zapotrzebowania organizmu.

Chcesz poznać pełne charakterystykę diety dla chorych na Hashimoto to zapoznaj się z artykułem “Dieta w chorobie Hashimoto – założenia, charakterystyka składników odżywczych, przykładowa dieta”.

I Śniadanie

UWAGA: przed śniadaniem, zaraz po wstaniu należy wypić łyżkę oleju lnianego i popić szklanka wody niegazowana z plasterkiem cytryny

Owsianka z żurawiną z mlekiem ryżowym

Kawa z mlekiem ryżowym

II śniadanie

Pasta jajeczna klasyczna – 1 porcja (przepis jest na 5 porcji)

Wafle ryżowe z solą morską – 2 szt. (ok.20 g)

Woda mineralna z cytryną

Obiad

Kasza gryczana niepalona (biała) – 50 g (ugotować zgodnie z przepisem na pudełku)

Gulasz wołowy – 1 porcja (przepis podany jest na 4 porcje)

Woda mineralna z cytryną

Podwieczorek

Jabłko – jedno duże jabłko (ok. 180 g)

Orzechy brazylijskie – jeden orzech

Woda mineralna z cytryną

Kolacja

Omlet z szynką i szczypiorkiem

Pieczywo chrupkie gryczano-ryżowe bezglutenowe – 20 g (ok. 3 szt.)

Herbata czarna z cytryną i ksylitolem

Przepis na OWSIANKĘ Z ŻURAWINĄ Z MLEKIEM RYŻOWYM

Jabłko – 75 g (0.5 x Sztuka)
Napój ryżowy – 250 g (1 x Szklanka)
Płatki owsiane – 30 g (3 x Łyżka)
Nasiona chia – 10 g (2 x Łyżeczka)
Żurawina suszona – 24 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 min.

  1. Ugotuj płatki na mleku.
  2. Zmiel nasiona chia.
  3. Dodaj nasiona chia i żurawinę.

Przepis na PASTĘ JAJECZNĄ KLASYCZNĄ (PRZEPIS NA 5 PORCJI)

Jaja kurze całe – 6 szt.
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
Sól biała – 2 g (2 x Szczypta)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Majonez (z olejem rzepakowym) – 30 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki.
  2. Jajka zmiksuj.
  3. Cebula pokrój w drobną kostkę, pokrój natkę pietruszki.
  4. Posól, popieprz, dodaj majonez. Wszystko wymieszaj.

Przepis na GULASZ WOŁOWY (PRZEPIS NA 4 PORCJE)

Tymianek – 4 g (1 x Łyżeczka)
Majeranek – 4 g (1 x Łyżeczka)
Wołowina, pieczeń – 500 g
Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
Pieczarka uprawna, świeża – 200 g (10 x Sztuka)
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
Kukurydza, konserwowa – 45 g (3 x Łyżka)
Mielona słodka papryka – 10 g (2 x Łyżeczka)
Mielona papryka chili – 1 g (1 x Szczypta)
Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
Sól biała – 3 g (3 x Szczypta)
Mąka kukurydziana – 50 g (5 x Łyżka)
Kurkuma – 5 g (1 x Łyżeczka)
Czarnuszka – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Liść laurowy – 1 g (1 x Listek)
Ziele angielskie – 4 g (4 x Sztuka)
Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 120 minut

  1. Mięso pokrój w kostkę ok.2 centymetrową. Obtocz w mące i partiami smaż na oleju rzepakowym. Jak mięso się zrumieni to ściągnij z patelni i smaż kolejną porcję.
  2. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek.
  3. Dodaj mieloną paprykę, liść laurowy, ziele angielskie. Następnie dodaj mięso i zalej wodą, aby woda pokryła mięso. Duś mięso ok. 1h.
  4. Po tym czasie sprawdź czy mięso jest prawie miękkie. Jeśli tak, wrzuć paprykę pokrojoną w kostkę ok. 2 cm, pokrojoną marchewkę. Dodaj kurkumę, czarnuszkę, pozostałe przyprawy i duś ok. 30 min.
  5. Na koniec dodaj kukurydzę.

Przepis na OMLET Z SZYNKĄ I SZCZYPIORKIEM

Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Ogórek zielony (długi) – 180 g (1 x Sztuka)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Olej rzepakowy – 2 g (0.2 x Łyżka)
Szynka z piersi kurczaka – 30 g (2 x Plasterek)
Jaja kurze całe – 2 szt.
Szczypiorek – 10 g (2 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Szynkę pokrój na mniejsze części, podsmaż na patelni z olejem.
  2. Jajka rozbij do miski, posól, popieprz i rozbełtaj na jednolitą masę (najlepiej trzepaczką)
  3. Gdy szynka będzie podsmażona, wylej jajka na patelnię. Gdy lekko się zetną, omlet złożyć na pół i jeszcze chwilę podsmażać.
  4. Szczypiorek pokroić. Ogórka obrać i pokroić w plasterki.
  5. Gdy omlet będzie całkowicie ścięty, należy ściągnąć go z patelni na talerz. Omlet posypać szczypiorkiem, obok ułożyć ogórka.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *